Rintamamiestalojen korjauksista


Tässä joitain omia mietteitäni ja havaintoja mitä on matkan varrella tullut mieleen.
Kun rakennuksella on ikää 40-50 vuotta, niin korjattavaa on ollut ja tulee varmasti olemaankin.
Tyypillisiä korjausta vaativia kohteita ovat keittiö, WC tilat, alakerran pesu- ja saunatilat sekä lämmöneristys.

Kosteat tilat

Monesti näitä tiloja on jo matkan varrella remontoitu, mutta esimerkiksi aineet ja menetelmät vesieristyksissä 10-20 v sitten eivät vastaa tämän päivän vaatimuksia. Erityisesti kosteuden pääsy rakenteisiin on 1. ja 2. kerroksen puurakenteisissa WC- tiloissa ja jälkikäteen tehdyissä suihkutiloissa hyvin haitallista.

Lämmöneristys

Tässä aiheessa erottaisin kaksi asiaa:
1. talon energiatalouden parantaminen,
2. talon asumismukavuuden parantaminen.

Monessa talossa on jo tehtynä -70 ja -80 lukujen aikaan energiatehokkuutta parantravia toimenpiteitä, kuten ulkovuoreen tehty lisäeristys ja ikkunoiden lisälasit. Näistä onkin selkeää yötyä, kunhan ulkovuoren eristyksellä on riittävä tuuletus kosteuden poistamiseksi.

Asumismukavuuden parantamiseen, esimerkiksi vedontunteen poistoon, löytyy silti sangen helposti toteutettavia korjauksia, kuten ovien lämmöneristyksen ja tiiviyden parantaminen niin ulko-ovissa kuin yläkerran komeroissa ja vinttien ovissa. Ovien karmeja saattaa olla tarpeen oikaista jotta ovi sulkeutuu kunnolla. Myös ikkunoiden tiivisteiden uusinta on usein tarpeen.

Jos taas halutaan parantaa edelleen lisää koko talon energiatehokkuutta, ollaan huomattavasti isomman hankkeen kanssa tekemissä:
Ikkunoiden uusinta, ovien uusinta, purueristyksen painaumakohtien korjaukset, lisäeristykset yläkerrassa. Tällöinkin kannattaa aloittaa eniten enrgiaa hukkaavista kohdista ja mietiä mitä tavoitellaan ja paljonko siihen ollaan valmiita käyttämään rahaa ja vaivaa.

Talon ilme

Kun halutaan remontoida rintamamiestaloa, on hyvä miettiä millaista lopputulosta halutaan.
Halutaanko säilyttää talon vanhaa alkuperäistä ilmettä, vai onko ajatus tehdä talosta modernin näköinen ?
Koska rakennus on vanha, se asettaa jonkin verran rajoituksia mitä pystytään kohtuullisin kustannuksin saamaan aikaan.

Renova-sarjan valokytkin
Kuvassa Renova-sarjan kytkin pinta-asennuksena. Käyttämällä sopivia materiaaleja ja tarvikkeita voidaan saada tyylikäs vanhaan taloon istuva ratkaisu.

Usein voi olla järkevää säilyttää osa vanhan talon ilmeestä ja ratkaisuista ja kustannuksetkin pysyvät kohtullisina.
Kannattaa muistaa, että uutta taloa ei vanhasta korjaamalla millään saa ! Mutta hyvän ja nykyaikaisen talon voi kyllä hyvinkin saada.

Takaisin kotisivulle